Enten du er en hobby sykler, en strand sykler eller en aktiv konkurransesykler så er gleder hva vi forbinder med ordet sykkel. Den første sykkelen du fikk som treåring er sikkert et kjært minne, og et du vil huske for livet.

En rød trehjulssykkel

Dette var den enkle begynnelsen. Siden ble den byttet ut i den kuleste sykkelen som fantes i hele gata. Før du som ungdom, eller voksen brukte den som fremkomstmiddel til skole og arbeid. Noen blir tidlig bitt av sykkelsporten og blir ivrige utøvere. Det er mange sykkellag spredt rundt i Norge. Mange er for amatører og tursyklister, og noen er individer som satser på en karrière som profesjonell. Mange bruker sykkelen lokalt i det gode utvalget vi har av sykkelstier og sykkelturveier.

Lokale krefter

I de fleste byer er det et sykkellag eller flere. Mange sykkelbutikker er rettet mot lag og sykkelutvikling, og er gode kilder for informasjon. For mange barn er det barneskolen som tenner en gnist med sin sykkeldag. De har spesielle trafikkdager, og kunnskap om sykkelhjelmer og hvordan de skal opptre på skoleveien med sykkel. Mange sykkelproffer er resultat av tidlig læring og sykkelbruk til skolen. Mange skoleveier er trygge som sykkelveier, og kommunene er flinke med gode sykkelveier for barna.

Litt fakta om sykkel og sykling

Det Norske Cykleforbund ble opprettet i 1910. Landet er delt inn i regioner, og hver region i lokale klubber. De ulike klubbene kan være innenfor Terrengsykling, Utfor, bane, BMX, Sykkelkross, Trial og Parasykling. Forbundet er behjelpelig med medlemsinformasjon, økonomiske midler, og generelle ting for alle regionene. Forbundet har arrangert Verdensmesterskapet i Sykling to ganger.

Forbundet har ulike sykkelskoler, og er med på rekruttering av barn, ungdom og voksne. De har god tilgang til ulike trenings plattformer, og kurs for forskjellige nivåer. Det er spesialisert trening for ungdom i høyere alder, samt kurs for ulike nivå og typer av sykkel idrett.

Det Norske Cykleforbund har informasjon om hvem videregående skoler som tilbyr Sykkel som opsjon for Idrettslinje. En del universitet og høyskoler er flinke når det kommer til tilrettelegging for sykkel og studier, og jobber med deg for eventuell overgang som proff utøver.

Sykkel i Norge

Norge har syklister på alle nivå, og bruken vokser kraftig. Selv om jenter fortsatt henger litt etter, så er de absolutt representert.  De åpner stadig veien for andre i denne idretten. Cykleforbundet tilbyr ulike kurs, og de har egen Turittutvalg for trimritt og turritt. Sykkelinteresserte kan finne mye viktig informasjon og lærdom hos Norges Cykleforbund når de vil satse på en karrière som profesjonell. Selv om Norge ikke er et stort land har vi gode prestasjoner og ryttere å vise til. Sykling er en dyr sport, og siden vi bor i et land hvor været er brutalt for syklister i snø perioder, så må du som profesjonell søke mot varmere strøk som USA, Portugal, og Spania for helårstrening. Dette kan medføre ekstra kostnader, og det er viktig at du har sponsorer som vil satse på deg. Slik kan du fokusere på å nå først over målstreken og ikke bekymre deg for alt annet.

Sykkelsporten vokser stadig og det er god rekruttering blant de unge. Jentene ser ut til å komme, og de har absolutt gode forbilder i Valen søstrene, og andre suksessrike kvinnelige syklister. Et godt forbilde i Terrengsykling er Gunn-Rita Dahle Flesjå. Hun er et godt rollemodell for spirende jentestjerner innen sykkelidretten.